Det er ikke nok at frede naturen

”Vi i Naturen” er vores slogan i Varde. Det lyder tiltrækkende for turister og tilflyttere, og signalerer, at naturen er vigtig for os alle.

Efter vi fandt dette slogan – med konsulentbistand – og fik sat naturnavne på mødelokaler og sat udendørsbænke op ved rådhuset, er prioriteringen af naturen bare desværre ikke noget vi i Varde Kommune tager synderligt hånd om i praksis.

I Varde Kommune er vi så heldige, at en række fonde har opkøbt naturområder gennem tiden, og sikret deres fredninger. At vedligeholde de fredede områder, er dog en kommunal opgave – og her svigter vi.

Der er på nuværende tidspunkt afsat omkring 300.000 kr. årligt i vores budget, til at vedligeholde naturområderne. Det er ikke synderligt imponerende, men det bliver endnu værre når man tilføjer, at vi ikke har brugt disse penge, fordi forvaltningen har været for presset af andre opgaver. Vi tager ganske enkelt ikke ansvar for den natur, vi ellers er så glade for at prale af.

Der sker dog heldigvis noget ude i landskabet. Nye rekreative områder springer frem.  Det er skønt for alle os, der elsker at færdes i naturen. Vi kan bare ikke nøjes med at bruge pengene, hvor det primært gavner os mennesker. Vi skal i højere grad gøre tingene for naturens skyld, og på den måde sikre, at de fredede områder, vi allerede har, faktisk bliver passet som de skal.  Her er Vrøgum Kær et eksempel på, hvordan naturen virkelig kan få lov at folde sig ud, når den bliver givet de rigtige rammer.

Ved de kommende budgetforhandlinger er Socialdemokratiet parat til at prioritere denne indsats yderligere Det er vores forpligtigelse som kommune at sikre den fredede natur – og det skal vi leve op til. Det vi gør i øjeblikket er som at sælge honning – og kun have en bi.

Så meget stod klart, efter Socialdemokratiet i Varde i mandag den 21. juni var ude og besøge Vrøgum Kær sammen med formanden for den lokale gren af Danmarks Naturfredningsforening; Merete Vigen.

Merete viste os rundt, og gav os et godt indblik i mangfoldigheden på denne jordlod. Vrøgum kær er beliggende vest for Vrøgum, og skrånende ned mod Filsø. Der er et virvar af forskellige planter, som ellers er sjældne at finde i det danske landskab; og i Vestjylland i særdeleshed.

Vrøgum Kær er desværre undtagelsen fra reglen – men viser hvad vi kan opnå, når vi som kommune lever op til vores forpligtigelse om, at sikre den fredede natur.

DSC 1986